Μαρτίου 25, 2009

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΗ

Η οικονομική κρίση έχει γίνει ,πλέον, η «καραμέλα» των ημερών μας. Όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε θα ακούσουμε τους «ειδήμονες» να ζητούν από τους εργαζομένους να «ρίξουν νερό στο κρασί τους», να κατανοήσουν τη δυσκολία των καιρών, να επιδείξουν συναίνεση για να βγεί η χώρα από την κρίση. Αυτό ζητάει ο Καραμανλής, αυτό ζηταέι ο Παπανδρέου, αυτό απαιτούν και τα παπαγαλάκια τους (ΣΕΒ, Μίχαλος, δημοσιογράφοι).

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η κρίση είναι πραγματική, με πραγματικές συνέπειες για τις οικονομίες. Αυτό που ξεχνούν όλοι αυτοι οι «καθωσπρέπει» απολογητές του συστήματος είναι ότι η κρίση έχει επίσης και πραγματικές αιτίες και πραγματικούς υπευθύνους. Και όταν δεν ζητάνε από αυτούς που προκάλεσαν την κρίση να πληρώσουν για αυτή, ενώ αντίθετα ζητάνε από αυτούς που πληρώνουν την κάθε κρίση να βγάλουν το «φίδι από την τρύπα», τότε θα πρέπει κάποιος να τους απαντήσει, πως το παραμύθι έχει τελειώσει...

Ποιοι προκάλεσαν όμως την κρίση;

Επι δεκαετίες τώρα, ο νεοφιλελευθερισμός, στο όνομα του οποίου πίνουν νερό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπαγόρευε την απελευθέρωση τον αγορών, τις ιδιωτικοποίησεις, την ευελιξία των εργασιακών σχέσων. Η σημερινή κρίση αποτελεί καταστροφικό αποτέλεσμα αυτων των πολιτικών που επί χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ήταν «για το καλό μας». Για το καλό κάποιων ήταν σίγουρα, όχι όμως για το δικό μας...

Την περίοδο 1994-2003 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) τα κέρδη των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 564%, ενώ κατά την περίοδο 2004-2007 (κυβέρνηση ΝΔ) τα κέρδη των τραπεζών αυξήθηκαν κατα 201%. Τις ίδιες περιόδους το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων μειώθηκε δραματικα, λόγω της ακρίβειας (κι άλλα κέρδη για τους επιχειρηματίες), των μηδαμινών αυξήσεων των μισθών και της αύξησης της φορολογίας στα νοικοκυριά (κάπως έπρεπε να αντισταθμιστεί η θεαματική μείωση της φορολογίας των επιχειρησεων και των εισοδημάτων από 50.000 ευρώ και πάνω).

Θέλουν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την κρίση τους!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση συνοψίζεται στη φράση «αν δεν σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα»! Το θέμα όμως είναι ότι συνεχώς την ομελέτα την τρώνε οι τράπεζες, οι επιχειρηματίες και τα golden boys, ενώ τα αυγά που σπάνε είναι πάντα των εργαζόμενων και της νεολαίας!

Η επισφαλής εργασία σήμερα στην Ελλάδα, τείνει να καταστεί το κυρίαρχο εργασιακό πρότυπο για τους νέους εργαζόμενους. Πατώντας σε νόμους του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ έχει καταφέρει να πάει την κατάσταση στο απροχώρητο, με την ανεργία να αυξάνεται και την εργασία να ανταμείβεται με μισθούς-επιδόματα. STAGE, «μπλοκάκια», ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, μερική απασχόληση, ελαστικά ωράρια διαμορφώνουν ένα σκηνικό στο οποίο οι έννοιες εργασιακή ασφάλεια, προγραμματισμός ζωής, αξιοπρέπεια φαίνεται να μην χωράνε. Οι εργοδότες αφήνονται ασύδοτοι να πειραματίζονται σε ολοένα και πιο απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις, με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τελείως ανύπαρκτο και τον μπαμπούλα της κρίσης να δικαιολογεί κάθε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Όταν δε ορθώνεται αποτελεσματική αντίσταση μέσα από τα συνδικάτα, η εργοδοσία υιοθετεί λογικές συμμορίας και δε διστάζει –να προσπαθήσει- να δολοφονήσει παραδειγματικά αυτούς-ες που αντιστέκονται στην τρομοκρατία τους (υπόθεση Κούνεβα).

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, φέρνει με την υπογραφή όλων των βουλευτών του πρόταση νόμου «για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας». Με αυτήν επαναφέρει παραλλαγμένη την – "εμπνευσμένη"- πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Λαύριο το 2004, σύμφωνα με την οποία προτείνεται ένα ειδικό πρόγραμμα επαγγελματικής ένταξης των νέων μέχρι 30 ετών, για 4 χρόνια εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με επιδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών. Δηλαδή, θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα την ανεργία, αν οι φορολογούμενοι -εμείς- , πληρώσουμε τα χρέη των εργοδοτών... Οποιαδήποτε ομοιότητα των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ με αυτές του Μίχαλου και της ΝΔ, δεν είναι καθόλου συμπτωματικές...

Θα μας βρουν απέναντι τους!

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ανασφάλεια που δημιουργεί η οικονομική κρίση (που την προκάλεσαν με τη σειρά τους οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), αλλά και τα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας για να περιορίσει επιπλέον τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας.

Επειδή όμως δεν νιώθουμε τόσο ανασφαλείς, όσο επισφαλείς, ας κατεβούμε μαζικά στους δρόμους στην πανελλαδική απεργία στις 2 Απρίλη, για όλα όσα μας εξοργίζουν. Να εκφράσουμε την οργή μας και την αγανάκτηση μας μαζικά μέσα από τον οργανωμένο αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας. Ξέρουμε πολύ καλά πλέον ότι τόσο η απάθεια του καναπέ, όσο και οι σπασμένες βιτρίνες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα! Ενισχύουν αυτούς που ρημάζουν τις ζωές μας! Ας τους κάνουμε την έκπληξη λοιπόν κι ας αντιδράσουμε με τον τρόπο που τους τρομάζει πραγματικα!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΗ!
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΑΣ!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: