Οκτωβρίου 15, 2009

ΔΑΠ και ΠΑΣΠ θα επιτρέψουν αυτή τη φορά τις διαδικασίες ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ;

Ως νεολαία Συνασπισμού έχουμε ταχθεί εξ' αρχής υπέρ της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ, γιατί θεωρούμε ότι το φοιτητικό κίνημα πρέπει να έχει ενιαίες και συγκροτημένες πολιτικές διαδικασίες, οι οποίες να το τοποθετούν σε καλύτερες θέσεις μάχης απέναντι στην κοινή εκπαιδευτική πολιτική που έχουν υπηρετήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να απαντήσει σε μια κατεύθυνση αγώνα και κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Καλούμε την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ , οι οποίες έχουν τεράστιες ευθύνες για την μη διεξαγωγή πανσπουδαστικών συνεδρίων από το 1995 και μετά, να μην διαλύσουν για άλλη μια φορά, με προσχηματικούς λόγους, το επερχόμενο πανσπουδαστικό συνέδριο. Το σαμποτάζ στα προηγούμενα είναι συνειδητή πολιτική επιλογή των παρατάξεων του δικομματισμού ώστε να μην υπάρχει καμία υποχρέωση κεντρικής πολιτικής τοποθέτησης και δέσμευσης από την πλευρά τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε τη νεολαία ΠΑΣΟΚ να μην προγραμματίσει για ακόμη μια φορά συνέδριο νεολαίας ΠΑΣΟΚ όλως τυχαίως πάνω στις ημερομηνίες του πανσπουδαστικού συνεδρίου, όπως έκανε κατά την τελευταία απόπειρα για τη διεξαγωγή συνεδρίου και την ΟΝΝΕΔ να μην εμφανίσει κανένα διαδικαστικό κώλυμα την τελευταία στιγμή.

Για τη δίκη του Τ. Πολίτη

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου δικάζεται ξανά, ύστερα από δύο αναβολές, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ο Τάκης Πολίτης, Επίκουρος Καθηγητής και μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο συνδικαλιστής δικάζεται για «απάτη κατά του Δημοσίου» επειδή αρνήθηκε να υποβάλει γραπτή δήλωση συμμετοχής του σε απεργιακή κινητοποίηση τον Απρίλιο του 2006, ενώ ως πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων είχε γνωστοποιήσει με δηλώσεις στον τύπο τόσο την συλλογική απόφαση του συνδικαλιστικού του οργάνου, όσο και την προσωπική του υποστήριξη της απεργίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η πενθήμερη απεργία του 2006 κηρύχθηκε στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας προς υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και κατά του νόμου Γιαννάκου.

Ο Τ. Πολίτης παραπέμπεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ύστερα από αυτεπάγγελτη άσκηση προκαταρκτικής έρευνας από τον εισαγγελέα Βόλου με αφορμή δημοσίευμα του τότε αντιπρύτανη του Π.Θ. Στην προκαταρκτική εξέταση κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών περί τα 40 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Ο Τ. Πολίτης, υπερασπιζόμενος το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις και υποστήριξε στις εισαγγελικές αρχές ότι για τη διερεύνηση του θέματος αυτού θα έπρεπε να κληθεί μόνο ο Πρύτανης.

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης του ήταν η παραπομπή του, σε τακτική δικάσιμο με τηνκατηγορία της "απάτης εις βάρος του Δημοσίου".
Καταγγέλουμε την απαράδεκτη ποινική δίωξη εις βάρος του πανεπιστημιακού και συνδικαλιστή Τ. Πολίτη, θεωρώντας ότι αποτελεί προσπάθεια εκφοβισμού των πανεπιστημιακών, ώστε να μη συμμετέχουν στις συλλογικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στηρίζουμε δε ανεπιφύλακτα τον Τάκη Πολίτη ζητώντας να σταματήσει η ποινική δίωξη εις βάρος του. Η δίκη που γίνεται αφορά τους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας,το δικαιωμα στην απεργία και την αξιοπρέπεια των διδασκόντων. Η Νεολαία Συνασπισμού δηλώνει ξανά την αλληλεγγύη της στο δικαζόμενο συνδικαλιστή.