Οκτωβρίου 06, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η Εκλογική Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ χαιρετίζει τους πολίτες της Λέσβου, της Λήμνου και του Αη Στράτη, που με τη ψήφο τους τίμησαν το συνδυασμό μας στις χθεσινές εκλογές. Χαιρετίζει τους εκατοντάδες αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους των νησιών μας, που παρά τις πικρίες και τις απογοητεύσεις από τους πρόσφατους χειρισμούς της ηγεσίας, έστειλαν μήνυμα πως η κοινωνία χρειάζεται ισχυρή και παρούσα την Αριστερά στη Βουλή και στους αγώνες.

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μια συντριπτική ήττα της ΝΔ και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της. Αποτελεί ένα σαφές μήνυμα πως η κοινωνία δεν αντέχει να συμπιέζεται άλλο. Είναι και μια προειδοποίηση προς τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πως αν επιμείνει στη συμπληρωματική προς τη ΝΔ πολιτική που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, πολύ φοβόμαστε πως γρήγορα θα βαθύνει κι άλλο τη κοινωνική κρίση, αλλά και πολύ γρήγορα το ΠΑΣΟΚ, θα βρεθεί στη δεινή θέση, που η ΝΔ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με τα αδιέξοδα της πολιτικής που επιλέγει. Παράλληλα η μικρή υποχώρηση του δικομματισμού στα μικρότερα επίπεδα από το 1981, είναι μια μικρή ρωγμή του πολιτικού συστήματος που δομήθηκε μεταπολιτευτικά, αναντίστοιχη όμως με την υπαρκτή κοινωνική δυσαρέσκεια. Η εκλογική άνοδος του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων – Πράσινων είναι σ’ ένα βαθμό αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας αυτής, από διαφορετική οπτική βεβαίως για το καθένα πολιτικό κόμμα.

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μια μικρή νίκη για το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι παράλληλα ένα μήνυμα της κοινωνίας και των χιλιάδων αριστερών και προοδευτικών πολιτών προς τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «Όλοι μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε!» Η ενωτική παρουσία της Αριστεράς μέσα απ’ τη ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή και στη κοινωνία είναι μονόδρομος. Τέλος το συνολικό αποτέλεσμα της Αριστεράς πρέπει να προβληματίσει τους φίλους και ψηφοφόρους του ΚΚΕ, ότι ο εμφύλιος στην Αριστερά πρέπει να τελειώσει.

Η επιτυχία του συνδυασμού μας είναι μια συλλογική επιτυχία. Όπως είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά εμείς θα τιμήσουμε την ψήφο που μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες των νησιών του νομού μας σε τρεις κατευθύνσεις. Ασκώντας προγραμματική αντιπολίτευση υπερασπιζόμενοι τη «ξεχασμένη κοινωνία» και δίνοντας βροντερό παρών στους αγώνες, όπως πολύ καλά ξέρουμε να κάνουμε. Παράλληλα θα συνεχίσουμε θα συνεχίσουμε την ενωτική μας δράση στην Αριστερά και στη κοινωνία και σε πολιτικό επίπεδο.

Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, για να εκτιμήσει πιο διεξοδικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μυτιλήνη 5/10/2009

Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ