Σεπτεμβρίου 02, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ NO BORDER CAMP 2009



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ NO BORDER CAMP 2009

Από τις 25 μέχρι τις 31 Αυγούστου έλαβε χώρα στο νησί της Λέσβου το No Border Camp, μια συνάντηση διαφόρων ευρωπαϊκών αντιρατσιστικών ομάδων και δικτυώσεων. Η διοργάνωση αυτή, πραγματοποιήθηκε στο νησί, εξαιτίας της σημασίας που αυτό έχει ως μεταναστευτικός- προσφυγικός κόμβος και ως σύνορο της Ε.Ε. Τις ημέρες διεξαγωγής του camp πραγματοποιήθηκαν πολύπλευρες εκδηλώσεις και μαζικές δράσεις, με σκοπό, αφενός την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα μεταναστευτικά- προσφυγικά ζητήματα και αφετέρου, για να δηλωθεί η αγανάκτηση απέναντι στις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο κολαστήριο της Παγανής και στην ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή Frontex.

Η πραγματική όμως σημασία του no border camp στη Λέσβο δεν έγγειται απλά και μόνο στις δράσεις και τους ακτιβισμούς που πραγματοποιήθηκαν, αλλά στο ότι έδειξε πως ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όσοι και όσες αντιστέκονται μπορούν να πετύχουν ηθικές αλλά προπαντός υλικές νίκες. Νίκες όπως, η απελευθέρωση τετρακόσων και πλέον μεταναστών από το κέντρο κράτησης, η καταδικαστική για τη φυλακή της Παγανής απόφαση της Υπάτης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες και η μεταφορά προσφύγων σε καλύτερους χώρους διαβίωσης (ΠΙΚΠΑ). Τέλος, η ίδια η διεξαγωγή του no border, επέτρεψε τη γείωση στην τοπική κοινωνία την αντίληψης πως ο μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων μας, είναι αυτός του Αγώνα.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την επιμελή προσπάθεια τόσο των τοπικών αρχών όσο και του τοπικού τύπου να δυσφημίσουν την διεξαγωγή του camp και να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρόμου στην τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα, τα προεόρτια ξεκίνησαν 2 μήνες πριν, όταν στον τοπικό τύπο δημοσιεύτηκαν άρθρα μύδροι κατά του camp. Παράλληλα ο κατασταλτικός μηχανισμός σε μια προσπάθεια να προκαλέσει τους συμμετέχοντες έστειλε στο νησί πολλές διμοιρίες ΜΑΤ, κλούβες και ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος με σκοπό την «δυναμική αναμέτρηση» με τους διαδηλωτές, κάτι το οποίο όμως -πλην κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν συνέβη, λόγο της αντίθεσης των διοργανωτών στην πρόκληση επεισοδίων. Αντίθετα, αυτό που συνέβη, ήταν η απρόκλητη και ανεπίτρεπτη συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής με χυδαιολογίες, αναίτιες συλλήψεις και στοχοποιήσεις συμμετεχόντων. Χαρακτηριστική περίπτωση, ήταν οι προπηλακισμοί μελών της Νεολαίας Συνασπισμού, οι όποιοι μάλιστα συνέβησαν στο δρόμο, εκτός των δράσεων ή των διαδηλώσεων. Τέλος καταδικάζουμε απερίφραστα και απαιτούμε εξηγήσεις από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου για την παρουσία αστυνομικών με πολιτικά εν' ώρα υπηρεσίας ως “αγανακτισμένων” πολιτών, όλες τις μέρες διεξαγωγής, καθώς και την προβοκατόρικη επίθεση φασιστοειδών παρακρατικών στοιχείων μέσα από τις γραμμές της αστυνομίας, με σκοπό των εκφοβισμό των συμμετεχόντων.

Ο Αγώνας μας για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις δεν σταματά εδώ καθώς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στο πλευρό όσων δεν έχουν φωνή, στο πλευρό των κολασμένων αυτού του κόσμου.

Αυγούστου 31, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Οι αγώνες έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα ! Τετρακόσιοι πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι το Σαββατοκύριακο – «Κουρελόχαρτο» η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» και των επαναπροωθήσεων που ήθελε να επιβάλλει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ


Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου χαιρετίζει τις πολλές εκατοντάδες διαδηλωτών Μυτιληνιών και φιλοξενούμενων που πήραν μέρος στη μεγάλη και ειρηνική διαδήλωση της Παρασκευής έξω από το κέντρο κράτησης της Παγανής και στη συνέχεια στη πόλη της Μυτιλήνης.

Ούτε η αστυνομοκρατία των τελευταίων ημερών, ούτε η προκλητική παρουσία των ΜΑΤ στη πόλη μας και έξω από την Παγανή τη μέρα της διαδήλωσης, δεν απέτρεψαν τους ακτιβιστές του NO BORDER, αλλά και εκατοντάδες πολίτες της Λέσβου να διαδηλώσουν απόλυτα ειρηνικά την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τα ανήλικα παιδιά που κρατούνται αναίτια στη φυλακή της Παγανής.

Διαψεύστηκαν έτσι οικτρά οι Κασσάνδρες που όλες τις μέρες πριν τις κινητοποιήσεις, διέδιδαν πως δήθεν θα υπήρχαν εκτεταμένες συγκρούσεις «αναρχικών» και αστυνομίας, μεταδίδοντας κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους κατοίκους. Απομονώθηκαν και όλοι όσοι με προκλητικές ενέργειες, χρησιμοποιώντας ακόμα και την τακτική των «αγανακτισμένων πολιτών – Χρυσαυγιτών», επεχείρησαν με διάφορους τρόπους να δυναμιτίσουν την τοπική κοινωνία, στρέφοντας την ενάντια στους διαδηλωτές και τους μετανάστες. Διαψεύστηκε και ο Νομάρχης Λέσβου, που με τις δηλώσεις του τη μέρα της κινητοποίησης «έριξε λάδι στη φωτιά», θεωρώντας ότι οι κινητοποιήσεις στρέφονται ενάντια στους πρόσφυγες.

Η κινητοποίηση αυτή, όπως και οι παράλληλες εκδηλώσεις που έγιναν στα πλαίσια του NO BORDΕR έφεραν τις πρώτες κατακτήσεις. Η αποσυμφόρηση του Κέντρου Κράτησης στη Παγανή και η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανηλίκων στο ΠΙΚΠΑ είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων της πίεσης που ασκήθηκε στη κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, και της παρουσίας στο κέντρο πολλών Οργανώσεων Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων των μεταναστών.

Οι κινητοποιήσεις αυτές δείχνουν και στη τοπική κοινωνία, πως ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση των οξυμένων μας προβλημάτων, είναι ο δρόμος του αγώνα. Μόνο βγαίνοντας στους δρόμους και διεκδικώντας λύσεις π.χ. για την αγροτική μας παραγωγή, για την απομόνωση των νησιών, για την ανεργία και την επισφαλή εργασία, για την ακρίβεια και τη καθημερινή μας επιβίωση μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την οριστική νίκη


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΠΑΓΑΝΗ – ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Μυτιλήνη 31/8/2009 - Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ