Ιουνίου 10, 2009

Για τις δηλώσεις Μεϊμαράκη περί μείωσης της θητείας στους εννιά μήνες

Η υπόσχεση για μείωση της θητείας έχει επανέλθει αρκετές φορές, τόσο από την παρούσα κυβέρνηση, όσο και από αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ κάνει λόγο από το 2004 για μείωση της θητείας στους 6 μήνες: έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ακόμα εισηγείται τη μείωσή της στους εννιά.

Από το 2004, που η θητεία διαρκώς «μειώνεται» (στα λόγια), τα στρατόπεδα έχουν πολλαπλασιαστεί χάριν της –οικονομικής και …εκλογικής- «ανάπτυξης», η Ελλάδα βρίσκεται στους πέντε πρώτους αγοραστές εξοπλισμών παγκοσμίως, νέοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε «ατυχήματα» ή αυτοκτονίες, άλλοι νέοι έχουν τιμωρηθεί για την επιλογή της εναλλακτικής θητείας ή της αντίρρησης συνείδησης και άλλοι συνεχίζουν να υφίστανται τον αυταρχισμό και την εθνικιστική παιδαγωγική του στρατού.

Η Νεολαία Συνασπισμού έχει ζητήσει επανειλημμένα την μείωση της θητείας στο μισό, στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης στο χρόνο της βασικής εκπαίδευσης. Ζητάμε την κατάργηση των ποινών που επιμηκύνουν τη θητεία, το κλείσιμο των υπεράριθμων μονάδων, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των οπλιτών, την άρση του τιμωρητικού χαρακτήρα της εναλλακτικής θητείας και της αντίρρησης συνείδησης και τη διατήρηση του καθεστώτος χορήγησης αναβολών για λόγους σπουδών. Ζητάμε να απαγορευτεί συνταγματικά η έξοδος φαντάρων ή ΕΠΟΠ από τα σύνορα και η εμπλοκή τους στην καταστολή διαδηλώσεων ή στη βίαιη απώθηση των σύγχρονων κολασμένων. Το μόνο που δεν ζητάμε από τον υπουργό και την κυβέρνηση, είναι προεκλογικές υποσχέσεις.