Φεβρουαρίου 12, 2009

Το παράλογο γίνεται λογικό και φυσιολογικό…

Κάνοντας ένα σύντομο ιστορικό ενδεικτικά αναφέρω ότι μετά την έγκριση-ψήφιση του αντιδραστικού νέου νόμου για τα ΑΕΙ τον προηγούμενο Μάρτιο και ενώ το φοιτητικό κίνημα αλλά και σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα τον καταδίκαζαν στο μεγαλύτερο βαθμό(διαφωνίες υπήρχαν για το ζήτημα της καθολικής ψηφοφορίας) η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου αλλά και άλλων ΑΕΙ αντί να εκφράσει έμπρακτα την αντίθεση της αρκέστηκε σε ένα μετριοπαθές κείμενο-καταγγελία που αμέσως και η ίδια έσπευσε να ακυρώσει υλοποιώντας και εγκρίνοντας στην πράξη κάθε διάταξη του νέου νομού μέσα στις σχολές.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ:

Ο νέος Νόμος-Πλαίσιο έχει τρεις βασικούς στόχους, που έχουν σαν αποτέλεσμα την πρόσδεση των Πανεπιστημίων στις ανάγκες και τα κριτήρια της αγοράς και όχι την βελτίωση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Οι στόχοι αυτοί είναι η λειτουργία των Πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η αυταρχικοποίηση της λειτουργίας τους με πλήγμα στο φοιτητικό κίνημα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τέλος την πειθάρχηση των φοιτητών και την προετοιμασία τους για ένταξη στην παραγωγή υπό τις νέες εργασιακές συνθήκες.

Παράλληλα στα πλαίσια εφαρμογής του νέου νόμου πλαίσιο εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα όσον αφορά τα συγγράμματα. Αυτό καταρχάς ορίζει ότι πρέπει να προτείνονται άνω του ενός συγγράμματα, χωρίς να διασφαλίζεται ότι η εξέταση θα γίνεται σύμφωνα με αυτό που θα επιλέξει ο φοιτητής. Το χειρότερο όμως είναι ότι ορίζεται ένα σύγγραμμα ανά μάθημα. Ως σύγγραμμα σε πρώτη φάση θεωρείται το σύνολο των απαιτούμενων βιβλίων, η ύλη των οποίων θα πρέπει να μην επικαλύπτεται. Επειδή όμως πάντα υπάρχουν σημεία που αναφέρονται στα διαφορετικά συγγράμματα, η διάταξη οδηγεί στην περικοπή του αριθμού των δωρεάν βιβλίων. Η προσπάθεια να ξεπεραστεί το εμπόδιο με νομικίστικες μεθόδους αμφίβολου αποτελέσματος οδήγησε τελικά όσον αφόρα το Παν. Αιγαίου στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Το ακαδημαϊκό έτος 2008-09 το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βάση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ αλλά και του Π.Δ. για τα συγγράμματα κλήθηκε να υλοποιήσει την διανομή βιβλίων με λίστες επιλεγόμενων συγγραμμάτων.

Το αποτέλεσμα όπως δυστυχώς είχε προβλέψει το φοιτητικό κίνημα αλλά και η ΠΟΣΔΕΠ ήταν να επικρατήσει μια τραγελαφική κατάσταση όπως την αναφέρει και πρωτοσέλιδο του εμπρός ειδικά στο Παν. Αιγαίου αλλά και σε άλλα περιφερειακά και μη πανεπιστήμια. Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φοιτητικών συλλόγων.

Πιο αναλυτικά : το περασμένο διάστημα οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου Αιγαίου κλήθηκαν να δηλώσουν βιβλία ανά μάθημα μέσα από τις λίστες επιλογής συγγραμμάτων , αυτό σε συνδυασμό με την προκλητικά δυσλειτουργική λογική της συνεννόησης του κάθε τμήματος με τους εκδοτικούς οίκους ,αλλά και το νομικό πλαίσιο που περιπλέκει τρομακτικά την διαδικασία είχε το άμεσο αποτέλεσμα οι φοιτητές να αρχίσουν να περνούν βιβλία για την εξεταστική του Φεβρουαρίου στα τέλη Ιανουαρίου. Προφανώς δεν νοείτε εξεταστική χωρίς βιβλία! και ακριβώς για αυτόν τον λόγο ο φοιτητικός σύλλογος τις Π.Τ.Ε(Πολιτισμικής Πληροφορικής) αντιδρώντας στον παραλογισμό αυτό αποφάσισε την Πέμπτη 22/1 να κλείσει το τμήμα για μια εβδομάδα και να προχωρήσει σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Σύγκλητο στις 29/1 με κύρια αιτήματα του την άμεση κατάργηση της λίστας συγγραμμάτων , την μη εφαρμογή των άλλων διατάξεων του νόμου πλαίσιο ,την άμεση διανομή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές και την παράταση της εξεταστικής 2 εβδομάδες ώστε όλοι οι φοιτητές να έχουν την δυνατότητα τουλάχιστον να ανταπεξέλθουν σον φόρτο εργασίας.

Δυστυχώς όμως η κατά τα άλλα αγωνιστική και «παραιτούμενη» Σύγκλητος δεν θεώρησε ότι μέσα στα τρομακτικά προβλήματα που δεν κατάφερε να λύσει με την συγκαταβατική της στάση απέναντι στο υπουργείο παιδείας το προηγούμενο διάστημα (και την οδηγούν σε παραίτηση τώρα) είναι και το ζήτημα των συγγραμμάτων. Αντιθέτως με νομικίστικες παραπομπές σε άρθρα και διατάξεις του νέου νομού(που ενέκρινε σιωπηλά το σώμα της συγκλήτου εκτός ελαχίστων) μας ανέλυαν γιατί δεν μπορεί να γίνει τίποτα από όλα αυτά που διεκδικούν οι σύλλογοι φοιτητών ενώ παράλληλα μέσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης είχαν και ενέκριναν την εκβιαστική σύνταξη 4ετους επιχειρησιακού πλάνου χρηματοδότησης από το Υπουργείο κάτι που δεσμεύει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να δρουν μέσα στα πλαίσιο που του ορίζει το Υπουργείο παιδείας και που αν τα ξεπεράσει μπορεί μέχρι και να οδηγήσει σε πάγωμα της χρηματοδότησης.

Απέναντι στον είτε στρουθοκαμηλισμό είτε στην κοροϊδία της Πρυτανικής αρχής ο φοιτητικός σύλλογος της Π.Τ.Ε απάντησε με 3ημερη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου.

Θεωρείτε από τους φοιτητές απαράδεκτη η στάση τόσο των πρυτανικών αρχών αλλά και αρκετών καθηγητών των τμημάτων που ενώ στοχευμενα μεθοδεύεται η υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου μέσα στα πλαίσια συγκεκριμένων πολιτικών που στόχο έχουν την πλήρη κατάλυση της αυτονομίας του πανεπιστημίου, του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του αλλά και την απαξίωση της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας να υπάρχουν λογικές που λένε : «δίκιο έχετε ναι μεν αλλά είναι νομός του κράτους».

Η αντίληψη αυτή παίρνει σαν δεδομένη την μη αυτονομία του πανεπιστημίου(κάτι που υπερασπίστηκαν με σθένος ολόκληρες γενιές) και θεώρει ότι ένας νομός είναι κάτι a priori σωστό αντί να θεωρείτε ένας ρυθμιστής των ανθρωπίνων σχέσεων με βάση το συμφέρων της κυρίαρχης τάξης ή κοινωνικής ομάδας. Αν στα εσωτερικά ζητήματα του Πανεπιστημίου τον ρυθμιστικό ρόλο των έχει ένας νόμος και όχι τα όργανα και οι σύλλογοι των ακαδημαϊκών πολιτών δηλαδή των άμεσα ενδιαφερόμενων τότε περί ποιας αυτονομίας και αίσθησης δικαίου μιλάμε;

Στα πλαίσια αυτά με τον παραλογισμό να επικρατεί της λογικής και την κοροϊδία να γίνεται πάγιο εργαλείο και του Υπουργείου αλλά και των πρυτανικών αρχών η φοιτητική κοινότητα απαντά με όπλο της την απλή λογική :

  • Άμεση κατάργηση-μη εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου πλαίσιο
  • Άμεση κατάργηση της λίστας συγγραμμάτων
  • Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης του πανεπιστημίου αιγαίου με άξονα της ανάγκες των φοιτητών
  • Άμεση ανέγερση εστιών που να καλύπτει της ανάγκες του πανεπιστήμιου
  • Άμεση διανομή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων και σημειώσεων δωρεάν σε όλους τους φοιτητές
  • Δωρεάν σίτιση στέγαση μεταφορές για όλους τους φοιτητές.
  • Άμεση κατάργηση των ΚΕΣ
  • Προάσπιση της αυτονομίας των ιδρυμάτων όχι στην δουλοπρεπή υποτέλεια των ιδρυμάτων στο Υπουργείο.

Αυτή είναι μια ενδεικτική αναφορά στα προβλήματα του πανεπιστήμιου αιγαίου αλλά και στην πορεία που ακολουθητέ προς την επίλυση τους.

Προς ενημέρωση το Πανεπιστήμιο αιγαίου είναι το πρώτο που θα πληγεί από την αναγνώριση των ΚΕΣ σαν ακριτικό

περιφερειακό ίδρυμα και η υποβάθμιση του από τα μέσα(πρότυπος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, έγκριση-εφαρμογή ν. πλαίσιο , 4ετες επιχειρησιακό πλάνο κλπ) δεν είναι η μια στάση που θα το κρατήσει ανοιχτό για πολύ.

Πάντως το φοιτητικό κίνημα αλλά και τα υγιή κομμάτια των καθηγητών έχει φανεί ποιον δρόμο διάλεξαν, διάλεξαν το δρόμο της ρήξης με το ακαδημαϊκό δημόσιο-υπαλληλιστικο τραστ που υπερασπίζεται στην πράξη την αποδόμηση του δημοσίου πανεπιστημίου, τον δρόμο της αντίστασης στην υποταγή του πανεπιστημίου στις ανάγκες της νεοφιλελεύθερης αγοράς.

Έπαιτε συνέχεια…

Χιωτέλης Άρης

Μέλος της Αριστερής Ενότητας

και του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: