Σεπτεμβρίου 02, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ NO BORDER CAMP 2009



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ NO BORDER CAMP 2009

Από τις 25 μέχρι τις 31 Αυγούστου έλαβε χώρα στο νησί της Λέσβου το No Border Camp, μια συνάντηση διαφόρων ευρωπαϊκών αντιρατσιστικών ομάδων και δικτυώσεων. Η διοργάνωση αυτή, πραγματοποιήθηκε στο νησί, εξαιτίας της σημασίας που αυτό έχει ως μεταναστευτικός- προσφυγικός κόμβος και ως σύνορο της Ε.Ε. Τις ημέρες διεξαγωγής του camp πραγματοποιήθηκαν πολύπλευρες εκδηλώσεις και μαζικές δράσεις, με σκοπό, αφενός την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα μεταναστευτικά- προσφυγικά ζητήματα και αφετέρου, για να δηλωθεί η αγανάκτηση απέναντι στις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο κολαστήριο της Παγανής και στην ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή Frontex.

Η πραγματική όμως σημασία του no border camp στη Λέσβο δεν έγγειται απλά και μόνο στις δράσεις και τους ακτιβισμούς που πραγματοποιήθηκαν, αλλά στο ότι έδειξε πως ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όσοι και όσες αντιστέκονται μπορούν να πετύχουν ηθικές αλλά προπαντός υλικές νίκες. Νίκες όπως, η απελευθέρωση τετρακόσων και πλέον μεταναστών από το κέντρο κράτησης, η καταδικαστική για τη φυλακή της Παγανής απόφαση της Υπάτης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες και η μεταφορά προσφύγων σε καλύτερους χώρους διαβίωσης (ΠΙΚΠΑ). Τέλος, η ίδια η διεξαγωγή του no border, επέτρεψε τη γείωση στην τοπική κοινωνία την αντίληψης πως ο μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων μας, είναι αυτός του Αγώνα.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την επιμελή προσπάθεια τόσο των τοπικών αρχών όσο και του τοπικού τύπου να δυσφημίσουν την διεξαγωγή του camp και να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρόμου στην τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα, τα προεόρτια ξεκίνησαν 2 μήνες πριν, όταν στον τοπικό τύπο δημοσιεύτηκαν άρθρα μύδροι κατά του camp. Παράλληλα ο κατασταλτικός μηχανισμός σε μια προσπάθεια να προκαλέσει τους συμμετέχοντες έστειλε στο νησί πολλές διμοιρίες ΜΑΤ, κλούβες και ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος με σκοπό την «δυναμική αναμέτρηση» με τους διαδηλωτές, κάτι το οποίο όμως -πλην κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν συνέβη, λόγο της αντίθεσης των διοργανωτών στην πρόκληση επεισοδίων. Αντίθετα, αυτό που συνέβη, ήταν η απρόκλητη και ανεπίτρεπτη συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής με χυδαιολογίες, αναίτιες συλλήψεις και στοχοποιήσεις συμμετεχόντων. Χαρακτηριστική περίπτωση, ήταν οι προπηλακισμοί μελών της Νεολαίας Συνασπισμού, οι όποιοι μάλιστα συνέβησαν στο δρόμο, εκτός των δράσεων ή των διαδηλώσεων. Τέλος καταδικάζουμε απερίφραστα και απαιτούμε εξηγήσεις από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου για την παρουσία αστυνομικών με πολιτικά εν' ώρα υπηρεσίας ως “αγανακτισμένων” πολιτών, όλες τις μέρες διεξαγωγής, καθώς και την προβοκατόρικη επίθεση φασιστοειδών παρακρατικών στοιχείων μέσα από τις γραμμές της αστυνομίας, με σκοπό των εκφοβισμό των συμμετεχόντων.

Ο Αγώνας μας για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις δεν σταματά εδώ καθώς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στο πλευρό όσων δεν έχουν φωνή, στο πλευρό των κολασμένων αυτού του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: